Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/digojim.nl/httpdocs/beheer/db.php on line 7 Digojim - Klezmer
Algemeen Nieuws Agenda Pers Foto's Films Discografie Gastenboek Contact
Di Gojim en klezmer

In 1988 werd het klezmerorkest Di Gojim opgericht.
Zes enthousiaste jonge musici verdiepten zich in de toen nog onbekende Jiddische klezmermuziek. Deze muziek was een mix van Oost-Europese volksmuziekstijlen, zigeunermuziek en Joodse muziek. Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze unieke muzieksoort.
Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen.
Vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag.
Klezmermuziek heeft zich in alle tijden en op alle plaatsen gevormd naar de omgeving waarin ze werd gespeeld. In Polen speelden klezmermuzikanten voor de landadel en in Roemenie voor dorpelingen. Zo namen zij melodieen en stijlen uit andere culturen over en verwerkten dit in hun eigen muziek.
Met de emigratie naar Amerika veranderde ook de muziek.
Meer "jazzy" elementen, circusmuziek en showstijlen werden een onderdeel van het repertoire van de klezmermuzikant.

Di Gojim maakte zich niet alleen deze stijl eigen, maar creeerde geheel in de geest van de klezmer een eigen variant. Eigen tijd en plaats beinvloedden de muziek. Schrijvers als Ivo de Wijs en Herman Pieter de Boer lieten zich inspireren door de Jiddische en Oost-Europese volksmuziek. Zo ontstond er een nieuwe vorm van klezmer, eigentijds en minder gedrenkt in nostalgie. Met deze nieuwe cross-over bestormt Di Gojim de theaters.
De theaterprogramma's "Oostenwind", "Ergens", "De Muur" en de jubileumshow "15 Jaar" werden in alle grote theaters van Nederland gespeeld. Er volgen meer grote muziektheatervoorstellingen. Met de familievoorstellingen "Brandwein Brider" en "De WegWeg" werd de klezmer op speelse wijze voor kinderen uitgevoerd. Daarnaast blijft Di Gojim de traditionele klezmer trouw en speelt op feesten, bruiloften en andere gelegenheden nog menig dak eraf.